RECEPTY

revuca

09.01.2009 13:46:18

Zdravím Vás priatelia. Nakoľko sa upravuje naša stránka a boli pod rôznymi témami uverejnené výborné recepty mohli by ste kuchári a kuchárky ich opäť zaradiť do tejto novej témy.
Ďakujem Vám a teším sa na úspešné kuchárske pokusy!!!
Vojto.

forum

09.01.2009 23:14:17

Vojto recepty sú aktuálne vždy, tie nemažeme. Pridaj nejaký.

Jaro

15.01.2009 13:15:58

Šumný dzeň nám šickym
Niekedy veľmi dávno keď mi ešte nič nechýbalo a nepreberal som, mojou veľkou láskou medzi jedlami a teraz viac z vás sa otrasie , boli držky a to v rozličnej forme či už polievka alebo na paprike či zapekané.No čert nechcel aby nebolo toho málo na čo ma lekár upozornil,doslova my zakázal boli puriny (myslim že je to napísané správne) sú to nejaké latky čo obsahujú vnútornosti , a tak nemôžem jesť pečienku,pľúcka,ľadvinky a iné vnútornosti , medzi nimi i moje milované držky.No a raz sa mi podarilo najsť recept na držkovú polievku zo sójových plátkov.J vynikajúca a smelo poviem na nerozoznanie.Atak ostal baran celý i vlk sýty.Tu je recept.
balíček sójových plátkov,soľ,mleté čierne korenie.5-6 strúčikov cesnaku,vegeta,1 cibuľa,2 zemiaky,1 kocka mäsového bujónu ,olej,hladká múka,mletá paprika,majorán.
Sójové plátky zalejeme litrom vody,osolíme,okoreníme,pridáme 1/2 cibule,2-3 strúčiky cesnaku a varíme asi 20 minút.Potom plátky zlejeme,vyžmýkame a pokrájame na tenké pásiky.Zemiaky ošúpeme,pokrájame na kocky a dáme do hrnca.Zalejeme vodou,pridáme sójové,,držky",rozmrvený bujón,podľa chuti korenie a soľ a dáme variť.
Na oleji opražíme na drobno pokrájanú zvyšú cibuľu, posypeme ju múkou,chvíľu popražíme,pridáme papriku a zmes vmiešame do polievky.Ochutíme ju vegetou, prelisovaným cesnakom,chvíľu varíme a nakoniec pridáme majorán.
Mne chutila vynikajúco. Všetkým dobrú chuť

rena

15.01.2009 13:57:55

ahoj jarko,šumný dzeň,aj ked žimný
drzky ma nelakaju,no ten recept akoze drzky zo soj,platkov moze byt dobry.no ja by som vymenila mesovy bujon za zeleninovy.no to uz asi nebudu "drzky"

Laci

15.01.2009 15:46:12

Jaro, ja veľmi rád držky v rôznej variante, ako píšeš. Zatiaľ mi to nik nezakázal, ale v celej histórii to najlepšie varila mamka v mojich mladých časoch. Ona keď robila z toho perkelt, my sme si len záverom oblizovali prsty a obzerali sa, či ešte jesto.
A my keď máme posledné roky v prázdninových časoch klubové stretnutia v Divadelnej reštaurácii, jeden z nás si vždy objednáva držkovú polievku. Jednoducho - aj to je dobré. Chutí ako komu, Laci

Jaro

16.01.2009 08:46:09

Čaffte
Som rád ,že to nebolo až také strašné,čakal som viac negatívnych odpovedi.Písal som ten recept iba preto aby sme vedeli že veľa veci ktoré su niekomu nepovolené sa dá nahradiť k celkovej spokojnosti všetkých zúčastnených strán. A Reni ten bujón môže byť i zeleninový , ja som to skúsil i s rybacím a šlo to.
Laci a perkelt ,to máš pravdu , mňam

Osma

16.01.2009 12:02:35

Drzkovu tu pravu varim pre celu rodinku,ale ja ju nejem,mam ju velmi rada,ale nerobi mi dobre na "vybraty" žlcnik.Tak vzdy len nasavam tu vonu.A ta neprava mi nechuti.

Jaro

20.01.2009 12:06:54

Šumný dzeň nám.
Minule som na tejto stránke čítal Comperové básnenie o hlive ustricovej. A i ja som o nej čítal i počul o jej mimoriadných účinkoch , no i tak keď sa to tak vezme hlivu predsa mám len radšej v celkom inakšej podobe ako v tabletkách a určite mi dajú za pravdu viacerí , že v takejto podobe čo tu spomeniem ju máme oveľa radšej.
HLIVOVÝ PAPRIKÁŠ :
Potrebujeme:40 dag hlivy ustricovej,väčšiu cibuľu,5 dag masla,2dl smotany,2 lyžice hladkej múky,lyžičku mletej červenej papriky,soľ.
Postup: Na masle speníme pokrájanú cibuľu , pridáme nakrájané hlivy a necháme ich podusiť.Osolíme a okorenime mletou červenou paprikou,pred ukončením pridáme v smotane rozmiešanú hladkú múku a krátko povaríme.Podávame s cestovinou či chlebom.
Tiež mi šmakuje i
HUBOVÝ ŠALÁT: ale tam miesto hlivy môžeme dať i šampiňóny.
Potrebujeme: 550g hlivy ustricovej či šampiňónov,2 tatárske omáčky,1 konzerva ster.kukurice,1 konzerva ster.hrášku,dve vajcia,1 cibuľa,soľ,biele korenie,3 lyžice citrónovej šťavy,5 lyžíc oleja.
Postup:Vajcia uvaríme na tvrdo.Cibuľu pokrájame na kocky,podusíme na oleji. Huby pokrájame na rezančeky , podusime na pripravenej cibuli. Huby dusíme pokiaľ sa neodparí voda. Necháme vychladnúť.Uvarené vajíčka pokrájame na kocky. Kukuricu hrášok scedíme a premiešame.Pridáme huby.Všetko zmiešame,pridáme tatarku,podľa chuti soľ,korenie a dáme i citrón.šťavu a zas pomiešame.Nakoniec pridáme vajíčka a naposledy zľahka premiešame.Šalát potom necháme 2-3 hodiny odležať v chladničke.
Neviem ako to takto vplýva na naše zdravie ale si myslím že tak je z hlivy lepší úžitok lebo sa i najem.Či nie ?