kapustnica

Jaro

12.12.2008 10:55:02

Ahoj
Vianoce sú tu o niekoľko dní a ja hoc nie som nejaký exelentný kuchár,chcel by som sa pochváliť kapustnicou,ktorá sa u nas v tieto sviatočné dni varí už skoro tridsať rokov.Recept som na ňu našiel ja,za tie roky trocha pozmenil a teraz keď sa už moje ruky horko ťažko popasujú s príborom a lyžicou ju začali variť moje deti samozrejme pod mojou prísnou kontrolou a i tak je vynikajúca ako keď som ju varil ja.
Tu je recept:1 cibuľa,2-3 bobkové listy,75 Dg môže byť i viac prerastenej bravčoviny,za hrsť sušených húb (hríby su najlepšie ) , tri lyžice paradajkového pretlaku,2 páry údenej domácej klobásy,slanina,múka,cesnak,mleté čierne korenie,soľ.
Samozrejme to sú všetko len orientačné množstva , všetko si treba prispôsobiť k množstvu , ktoré chceme navariť a u nás je to pekných pár litrov.
Do hrnca dáme potrebné množstvo kapusty ,ak ju nechceme mať veľmi kyslú tak ju premyjeme.Pridáme posekanú cibuľu,bobkový list a na menšie kusy porezané mäso.Pridáme za hrsť sušených húb.Varíme až do zmäknutia mäsa.Vmiešame paradajkový pretlak.Pridáme klobásu ,chvíľu povaríme.Polievku zahustíme zápražkou pripravenú zo slaniny,múky a vody.Prichutíme ľubovoľným množstvom rozotretého cesnaku,čiernym korením,soľou.
Dobrú chuť.Už sa na ňu teším
šumný dzeň

Laci

12.12.2008 12:21:04

JARO je to dobrý recept, už mi tečú slinky, teším sa na to. Mám len 1 zmenu, ako som to robieval ja. Dával som tam kúsok štipľavej papriky. Asi "som chorý na štipľavosť", nielen na sladkosti, Laci

P.S.: Spomínam si na 1 z príbuzných, ktorý "bol dosť chorý na kečup". Pred mojimi očami dostal kávu a dal si do toho kečup. Bolo mi to veľmi zvláštne, až smiešne.

Jaro

12.12.2008 14:44:36

Laci jal sa hovori:,,Proti gustu žiadny dišputát."Veď ani ja som na začiatku neplnil do bodky ten recept,je to tak ako si ho kto ako chce vylepší.No síce do tej kapustnice by som veľmi štipľavinu nedával,dobra kapustnica ma byť kyslá a nie štipľavá.Ale hovorím,každý podľa svojej chuti.

rena

13.12.2008 18:21:38

ahojte,len pozeram,ake to chute tu robite.kapustnica a vsetky jedlaa sa daju robit na niekolko sposobov.ja nevarim,ja tak mozem akurat buchty posypovat,no na vianocnom stole mame postnee jedlaa,aj kapustnicu.nijaky zivocich po nej nechodiiakurat su tam hriby a davame do nej varenu fazulu.dobru chut!

Zula

18.12.2008 15:10:58

Ahoj!
Ani na našom stole nebude chýbať kapustnica. Každý rok varíme dve - jednu so zápražkou a druhú so smotanou (zátrepkom). Už sme aj jednu chceli vypustiť z vianočného menu, ale zvyk je zvyk.
Reni, pousmiala som sa nad Tvojou posýpkou. Mne sa tak podarilo posypať všetko naokolo, tak teraz sa snažím nezavadzať v našej malej kuchyni a zapojiť sa do predvianočného zhonu inak. Tento rok som zohnala hríby. Predišla som tým katastrofe, veď kapustnica bez hríbov? Nemysliteľné!
Ozaj, do kapustnice dávate aj sušené slivky? Vyskúšali sme, ale nejako sa to u nás neujalo.
No a variť sa v nej musia klobásy a aj mäso svieže a aj údené. Krútite hlavou? Nezdravé? Jóóój, ale aké dobré!!!
No nič, každý podľa svojho. Dobrú chuť!

jana

18.12.2008 15:20:49

Ja už mám tento rok jednu kapustnicu za sebou, a to v práci. Doma ju inak varíme podobne - mäso aj svieže, aj udené, aj klobása, aj hríby (vlastnoručne nazberané - prvé nazberané v sezóne sa odkladajú na vianočnú hríbovú omáčku a silvestrovskú kapustnicu) a aj slivky. Nakoniec už do takej uvarenej trocha smotany na zjemnenie. nezravé, ale dobré. celý rok tlačím do brucha zeleninové šaláty tak aspoň občas aj čosi nezdravé. a inak tá zelenina plná všeliakých pesticídov, dusičnanov a pod. je zdravá?

hela

18.12.2008 15:57:39

Ja kapustnicu varím na silvestra tiež tam dávam sušené hríby aj slivky,údené a viac druhov klobásy a je zaujímavé že ak tú kapustnicu navarím cez rok nechutí tak ako tá silvestrovská-to je asi tou sviatočnou atmosférou.Jaj a dnes som dojedla zabíjačkovú kapustnicu od dcéry-ale bola dobrááááá po tej"zdravej"nemocničnej strave...

cikcikcik

22.12.2008 14:31:10

ahojte

ja kapusnicu varim az na stedry den aby to pekne vonalo vsade v byte tak vianocne a strasne rada mam taku cerstvo vybratu z nadoby takze ked idem varit kapustnicu tak najskôr z nej asi stvrtku zjem taka surova ma vraj vela vitaminu C mam velmi rada sudovu kapustu a aj tu vodu z kapusty pekny den uz skoro vianocny praje Marcela

comper

23.12.2008 20:35:26

Vraj vela? Je tam cela kopa Cečka . Kapustu kupujes , alebo nakladaš doma ? Ja ju nakladam do sudka a do kapusty davam aj jablko a ked naberie stavu kapusty tak je to super pochutka. Stava z kapusty je ako rživa voda plna vitaminov a v biologickej podobe.

jana

24.12.2008 06:51:12

My doma robíme dva súdky. jeden s kapustou a druhý prekladáme jablká s kapustou,čiže skôr jablká ako kausta, preože tie jablká su mňam mňam