Cuketovy chlieb

Osma

16.09.2008 19:36:06

# Zaslané: 16 Sep 2008 15:45
Odpovedať Citát Zmeniť

Na cuketovy chlieb s kvasom si nejprv musite urobit kvas.Na to potrebujete raznu muku,bud normalnu tmavu,alebo ja to robim aj z celozrnnej raznej.Vyroba kvasu trva 4-5 dni.
1.den rozmiesat v pohari (zavarovacka) 1OOg muky s 125 ml vlaznej vody,prikryt utierkou,nechat stat na drese (teplota 21-23 stupnov).Nelakat sa,prvy den je kvasok husty!

2,den: primiesat 5og muky a 125 ml vody
3.den: primiesat 50g muky a 6O ml vody
4.den:primiesat 5Og muky a 6O ml vody.
Ked mame spravnu teplotu v izbe,kvasok pekne kvasi,ma lahkokyslu vonu.

Teraz mozete kvasok pouzit,odobrat a zvysok dam do chladnicky prikryte latkovou servitkou.Potom,ked potrebujem,kvasok sa "ozivi" ako 4.den asi tak 2-3 hodiny pred pecenim.

No tak kvasok mame pripraveny a ideme na chlieb.

CUKETOVY CHLIEB

4OOg nastruhanej cukety alebo i tekvice
3 CL soli
1 CL rasca
2OOg polohrubej muky
5OOghladkej muky T65O
2OO ml UROBENEHO KVASU
1/4 kocky cerstveho drozdia
1CL cukru
Ja cesto robim v pekarni,ale da sa urobit aj v ruke normalne klasicky - misa+varecha,alebo ked ma niekdo robot
Do receptu sa nedava ziadna tekutina.Spracujete cesto,mozete prisypavat aj muku,zalezi kolko vody cuketa pusti,aby cesto nebolo riedke,nechate vykysnut,potom na doske este dobre prepracujete a date bud na plech s papierom na pecenie.Ja som to dala do jenskej misy,co mam taku ovalnu,na pecenie masa.
Pofrkam vodou,necham podkysnut dalsich 35-45 minut,potom vlozim do rozpalenej rury.Peciem prvych 15 minut pri 2OO stup.,potom stiahnem na 18O st. a dopekam este asi 3O minut.Keby bol chlebik na povrchu velmi hnedy,prikryjem alobalom.Na tych prvych 15 minut davam do rury hrncek s vodou.Po vybrati z rury chlieb este tiez pofrkam studenou vodou,alebo potriem tym pierkom.

To je vsetko.Chlebik je vyborny,pekne vonia,nedroli sa a vydrzi dlho vlacny.

Takzu dobru chut mu dava prave ten kvas. Mozno sa vam to vidi zdlhava robota,ale s tym kvasom neni tolko prace.

Tak navod uz mate,hor sa do pecenia.Nech sa vam dari.

atevi

17.09.2008 07:45:08

Osma
Dakujeme za fajny receptík na dobry a zdravy chlebík.Nemam tiskarničku,tak odpíšem.
Ale Marti ozaj sa zda ten recept dosť naročny.No ked ho robíš stale,tak ho už musíš mať v malíčku.A potom ten chlebík aj takto chutne vyzera