recepty pre Sm-károv - jednoduchý recept

jaja

21.08.2008 19:30:32

Moj dnešný jednoduchý recept. Ryžu mám vždy uvarenú a zmrazenú do zásoby, takže keď potrebujem, vyberiem len naporcovanú dávku zmrazenej ryže, ktorú varím ináč s kurkumou a klinčekmi.

Ryža s mrkvou
Na olivovom oleji krátko osmažiť nastrúhanú mrkvu, podliať vodou a dusiť domäkka. Pokvapkť sojovou omáčkou, bylinkami ( napr. rasca, muškat alebo prvensálske korenie) a zmiešať s teplou ryžou.
K tomu šalát: uhorka, paradajka, reďkev, uhorka, cibulka. Nálev
: voda, olej, trstinový cukor, citron


Mám prosbu, môžete mi poslať recept na starý klasický jablkový závin s kysnutého cesta(aj keď sa medzi zdravé recepty neráta)?

Osma

21.08.2008 21:29:30

Jaji,napisem ti univerzalne cesto do pekarne na kolace,mozes z toho robit klasicke kolace,rozky,sypane makom,alebo plnene,zaviny atd.

Potrebujes:
3OO ml mlieka,1 vajce
1/2 CL soli, 1OO ml oleja,
5 ČL cukru
3OOg hl.muky
3OOg polohr.muky
1/2 kocky drozdia
Das program cesto (u mojej pekarne to trva 1,5 hod.),do pekarne daj v poradi,ako je napisane.

Ked robim zavin,cesto rozdelim na 4 diely,rozvalkam,potrem maslom,posypem mletymi orechmi,dam nastruhane jablcka,hrozienka,skoricovy cukor,zabalim ako zavin,potriem vajcom,necham tak 1/2 hodiny podkysnut na plechu s pecicim papierom.Potom dam piect.To je vsetko.

Este ti chcem napisat,ked robim salat zo zeleniny,kteru pouzivas aj ty,tak nedavam vodu do nalevu.Zeleninu pokrajam,osolim,dam hnedy cukor,citron,olivovy olej(asi 3-4 PL) a zamiesam.Je to vyborne.Vyskusaj to bez vody.Zeleninka si pusti sama stavu.Prajem ti dobru chut.

atevi

23.08.2008 14:19:23

Osma
Ahoj .Môže sa to cesto robiť aj ručne-stručne??Dakujem.Iva

Osma

23.08.2008 16:52:38

No jasne,ale je s tym robota.Poriadne prepracovat.Ivetka,maj sa.Mozes do jablcok pridat aj hrozienka.

Osma

23.08.2008 19:29:25

Este,Ivetka,ked to budes robit rucne,tak urob klasicky kvasok z vlazeneho mlieka a drozdia.Zabudla som ti to napisat.

atevi

26.08.2008 11:29:39

Osma
Dakujem Marti velmi pekne.Dlhšie som tu nebola,lebo mam teraz rodinne starosti.ale ani tomu sa neda vyhnuť.Ahojte

cikcikcik

28.08.2008 08:25:02

ahojte baby

ja to riesim v mojej domacnosti takto ja popridavam ingrediencie ktore treba a priatel miesa takze to mam trosku ulahcene a rychlejsie hotove

atevi

28.08.2008 18:37:57

Čavte.
No teraz je velmi vhodny čas robiť plnenu papriku.Lacna paprika aj paradajky.A ked ešte kupite lacne mlete mäso,tak mate pochuťku pre celu rodinu aj na dva dni.A to lacno a chutne.Dobru chuť.

cikcikcik

30.08.2008 11:52:47

atevi

ahoj

mnam aj ja mam rada plnenu papriku tusim ju v pondelok spravim krasny den

atevi

30.08.2008 19:06:10

cikcikcik
Tak to som rada,že som Ťa navodila.Dobru chuť.Ja robím plnenu papriku zajtra:-)Paaaa

Osma

30.08.2008 21:15:18

Recept na rybu:
potrebujeme: rybacie platy alebo pangas (jeden plat na porciu)
struhanka,korenie na ryby,cuketa,rajciny,bylinky,sol,cierne korenie

Cuketku nakrajame na koliecka,osolime,okorenime ciernym korenim a obalime v struhanke.Do pekacka alebo jenskej misy dame na dno obalenu cuketu,na to dame platy ryby nebo pangase,ktoreho sme okorenili korenim na ryby a tiez obalili v struhanke.Na platy ryby dame rajciny,pokrajane na platky,tiez osolene a okorenene ciernym korenin a obalene v struhanke.Na rajciny dame posekanu bazalku,alebo bylinky,ktore doma mame.Pokvapkame smotanou na varenie,asi 12O ml a sup s tym do rury,najprv zakryjeme alobalom a potom dame alobal prec a nechame zapiect.K tomu zeleninovy salat a zemiakove pyre alebo pucene zemiaky.Dobru chut.

cikcikcik

31.08.2008 19:29:36

ahojte

asi tu mame kucharsky kruzok to je pekne dobra inspiracia ahojte krasny vecer

atevi

31.08.2008 19:52:24

Osma
Tak dnes mam písací den.Same recepty a dobroty.Cítim sa ako pred nejakymi sviatkami.Žeby sviatky"Jesene"?:-))

cikcikcik

31.08.2008 21:21:45

atevi

pred sviatkami bud nebudeme pisat a budeme si davat pozor na kolaciky aby nam nezhoreli alebo nam budu horiet pocitace ako sa budeme predbiehat ktora ake kolaciky uz ma upecene a ake este bude piect

forum

31.08.2008 22:10:00

Prečo chcete všetky recepty písať do jednej témy?
Napíšte názov receptu ako tému a do nej recept.

Je to tak priehľadnejšie.

cikcikcik

31.08.2008 23:20:42

ano ja si tiez myslim ze by to bolo prehladnejsie to by bolo ako ked otvorime kucharsku knihu a vieme kde co mame hladat ahojte a dobru nocku vsetkym

atevi

01.09.2008 09:48:11

cikcikcik
Ahoj.Tak suhlasím s administratorom aj Tebou Marcelka.Kucharsku knihu už nebudem potrebovať.Stačí najsť našu stranku SM.Papa

jaja

15.09.2008 17:57:26

Hivový guláš
- na oliovom oleji alebo vode speniť cibulu
- odstaviť a pridať 1-2 čl červenej mletej papriky,zamiešať
- vrátiť sporák, pridať hlivy, rascu, vegetu a podliať vodou, dusiť
- potom zahustiť múkou (ja pohánkovú dávam) a zemiaky
- variť ešte 20 minút

Osma

15.09.2008 18:14:57

Jaja,ja toto poznam tiez,je to mnam,ale robievam aj hlivu na kyslo,je to rovnaky recept,co tu pises,ale nepride tam paprika a zahustujem kukuricnou mukou a vodou + kysla smotanka,podavam to s kysnutou knedlou,alebo halustickami.Ja kysnutu nemozem,tak si robim hrncekove.

jaja

15.09.2008 20:09:37

Ahoj Marti, aj tento recept môže byť vynikajúci, len ja nepoužívam smotanu kvôli tukom, ani nízkotučnu, ale väčšinou zahusťujem tak, že 1/3 polievky rozmixujem a vrátim späť. Na zahusťovanie mám po ruke pohánkovú a sojovú múku, prípadne celozrnnú, skúsim aj s kukuričnou, takže dik za radu.
Prosím ťa máš nejaký dobrý jednoduchý recept na fazulu bobovicu, velkú farebnú fazulu? Na mňa prišlo nejaké obdobie, keď ju nemôžem ani ochutnať , nechutí mi môj recept na fazulovú polievku so zeleninou a suchou zapraškou a nemala by som ju vynechať z jedálnička( nahrádza mi bielkoviny a sacharidy za mäso) . Mám pritom na okne 2 plechy fazule zo záhrady, ktorú ešte dosušujem. Ako robíš kysnutú knedlu a halušky, dá sa aj bez bielej hladkej, polohrubej muky?

Osma

15.09.2008 20:24:20

Cesto na kysnutu knedlu tiez robim v pekarni,ale bohuzial sa musi pouzit vatsie mnozstvo bielej muky,a to hrubej.Ale podla mna by si mohla nahradit polovicu celozrnnou - bola by ta knedla potom taka pehava.
Fazulu taku suchu mi doma velmi nevarime,ja mam vonku zlcnik a stejne toto nemozem jest,uplne som to vylucila z jedalnicka,ale pre muza obcas navarim taku polievku,co si pisala alebo fazulu rozvarim,premixujem,dam na to oprazenu cibulku a volske oko,kyslu uhorku.
My sme doma pestovali aj bob,to je tiez vyborna zeleninka,ale bohuzial,tiez velmi nafukuje.

Osma

16.09.2008 15:45:50

Na cuketovy chlieb s kvasom si nejprv musite urobit kvas.Na to potrebujete raznu muku,bud normalnu tmavu,alebo ja to robim aj z celozrnnej raznej.Vyroba kvasu trva 4-5 dni.
1.den rozmiesat v pohari (zavarovacka) 1OOg muky s 125 ml vlaznej vody,prikryt utierkou,nechat stat na drese (teplota 21-23 stupnov).Nelakat sa,prvy den je kvasok husty!

2,den: primiesat 5og muky a 125 ml vody
3.den: primiesat 50g muky a 6O ml vody
4.den:primiesat 5Og muky a 6O ml vody.
Ked mame spravnu teplotu v izbe,kvasok pekne kvasi,ma lahkokyslu vonu.

Teraz mozete kvasok pouzit,odobrat a zvysok dam do chladnicky prikryte latkovou servitkou.Potom,ked potrebujem,kvasok sa "ozivi" ako 4.den asi tak 2-3 hodiny pred pecenim.

No tak kvasok mame pripraveny a ideme na chlieb.

CUKETOVY CHLIEB

4OOg nastruhanej cukety alebo i tekvice
3 CL soli
1 CL rasca
2OOg polohrubej muky
5OOghladkej muky T65O
2OO ml UROBENEHO KVASU
1/4 kocky cerstveho drozdia
1CL cukru
Ja cesto robim v pekarni,ale da sa urobit aj v ruke normalne klasicky - misa+varecha,alebo ked ma niekdo robot
Do receptu sa nedava ziadna tekutina.Spracujete cesto,mozete prisypavat aj muku,zalezi kolko vody cuketa pusti,aby cesto nebolo riedke,nechate vykysnut,potom na doske este dobre prepracujete a date bud na plech s papierom na pecenie.Ja som to dala do jenskej misy,co mam taku ovalnu,na pecenie masa.
Pofrkam vodou,necham podkysnut dalsich 35-45 minut,potom vlozim do rozpalenej rury.Peciem prvych 15 minut pri 2OO stup.,potom stiahnem na 18O st. a dopekam este asi 3O minut.Keby bol chlebik na povrchu velmi hnedy,prikryjem alobalom.Na tych prvych 15 minut davam do rury hrncek s vodou.Po vybrati z rury chlieb este tiez pofrkam studenou vodou,alebo potriem tym pierkom.

To je vsetko.Chlebik je vyborny,pekne vonia,nedroli sa a vydrzi dlho vlacny.

Takzu dobru chut mu dava prave ten kvas. Mozno sa vam to vidi zdlhava robota,ale s tym kvasom neni tolko prace.

Tak navod uz mate,hor sa do pecenia.Nech sa vam dari.

revuca

16.09.2008 15:57:07

Veľmi jednoduchý recept pre uponáhľaných ľudí.
CHLEBOVÁ POCHÚŤKA:
Odkrojíme si 2 hrubšie krajce chleba a medzi to si vložíme jeden tenký krajec chleba a rýchlo zjeme.
Dobrú chuť.
Vojto.

Osma

16.09.2008 16:03:17

Chi-chi-chi.Keby to bol ten moj cuketovy,este by sis oblizoval vsetky prsty.Pacik.

atevi

16.09.2008 17:04:05

revuca
hahahaha

forum

16.09.2008 17:44:56

Fakt nedokážem pochopiť a hnevá ma to, že nedokážete recepty a iné veci dávať do novej témy. Všetko teraz bude pod jedným?

vyzeralo by to a bolo by to prehľadnejšie takto:
CUKETOVY CHLIEB
ryba
guláš
...

Osma

16.09.2008 17:59:55

Forum Marek sorry,sorry,ale ja som myslela,ze sa bude vsetko pisat pod recepty.Tak ako to teraz mam napisat,ked budem nieco mat.Ako zalozit temu cuketovy chlieb,alebo iny nazov jedla? Tak mozes to odtial vybrat a zalozit do novej temy,diky,diky.Ja som asi nejaka natvrdla,ked som to napisala sem.

forum

16.09.2008 18:38:36




Osma

16.09.2008 19:06:38

Ok a diky.A nemozes to tam nejak sam preposlat,ked si taky kuzelnik?Nechce sa mi to prepisovat,je to dost dlhy text,aj ked priznavam bez mucenia -je to prehladnejsie.

forum

16.09.2008 19:31:27

Tak nabudúce už dáš takto.
Veď text môžeš skopírovať do nového príspevku/témy cuketový chlieb

Osma

16.09.2008 19:53:17

Marek,zasa som to spackala,nedala som to pod recepty (ta znacka vlavo,ale do informacie),tak ked mozes,tak to vymaz a ja to tam skopirujem znovu,aby to bolo OK,diky.To sa ta naotravujem,ze.tak sorry.

jaja

17.09.2008 09:13:22

Martuška, robila si už niekedy cesto na pizzu v pekárničke, ak máš nejaký odskúšaný recept, tak mi prosim Ťa pošli. Dik